Štutgarte/Leipciga. “Porsche” izvirzījis ambiciozus mērķus - līdz 2030. gadam kļūt par oglekļa izmešu ziņā neitrālu uzņēmumu visā vērtību tīklā un pārdoto jauno automobiļu dzīves ciklā, informē uzņēmumā.

“Mēs esam apņēmušies ievērot Parīzes klimata nolīgumu un izvirzījuši sev mērķus, kas to pārsniedz,” norāda par ražošanu un loģistiku atbildīgais “Porsche AG” valdes loceklis Albrehts Reimolds.

Viņš stāsta, ka līdz 2030. gadam visu jauno pilnībā elektrisko “Porsche” īpatsvars pārsniegs 80%. ““Porsche” ir ilgtspējīgas mobilitātes pionieris, un mēs īstenojam holistisku pieeju elektromobilitātei,” tā Reimolds.

 

Ietaupa četrus miljonus eiro gadā

 “Porsche” rūpnīcā Leipcigā resursu efektivitātes izmantošanas programma ir ražošanas sistēmas neatņemama sastāvdaļa. Tā ietver regulāras enerģētikas pārbaudes, kā arī dažādus seminārus. “Porsche” mērķis ir pārbaudīt resursu izmantošanas efektivitāti dažādos procesos un nepārtraukti tos uzlabot.

“Mēs nosakām, kāda ir pašreizējā situācija, un tad analizējam patēriņa datus. Tā mēs identificējam, kā konkrēto procesu var uzlabot, un nosakām turpmākos attīstības soļus,” skaidro “Porsche Leipzig GmbH” valdes priekšsēdētājs Gerds Rups. Uzņēmuma pārstāvji vides un enerģētikas jomās seko līdzi resursu izmantošanai attiecīgajā nodaļā un informē kolēģus.

2014. gadā izveidotā resursu izmantošanas efektivitātes programma paredz ietaupījumus kopumā piecos galvenajos rādītājos: enerģijas patēriņš, CO2 emisijas, atkritumi, ūdens patēriņš un šķīdinātāju emisijas.

Īpaši efektīvs 2021. gadā bija ekoloģiskais režīms metināšanas robotiem, ko izmanto virsbūves konstrukcijās. Izvēloties šo pieeju, metināšanas iekārtas pēc 60 sekunžu dīkstāves automātiski izslēdzas, tā ietaupot saspiesto gaisu, kad tas nav nepieciešams ražošanai.

Enerģijas taupīšanas režīms ieviests arī krāsošanas ceha konveijera sistēmā: 400 frekvences pārveidotāji automātiski atslēdz strāvas padevi, kad tos neizmanto. Šī sistēma tiks paplašināta, lai aptvertu visu konveijera sistēmu.

Izmantojot šādus pasākumus, Leipcigas rūpnīca tagad spēj ietaupīt kopumā četrus miljonu eiro gadā. “Mūsu mērķis ir līdz minimumam samazināt katra automobiļa ietekmi uz vidi. Pateicoties izcilajai darbinieku apņēmībai šajā ražotnē, mēs pat spējām pārsniegt 2021. gada mērķi,” saka Rups.

Rūpnīcas iekšējais rādītājs, kas aptver piecu galveno rādītāju kopējo attīstību, kopš 2014. gada tiek nepārtraukti uzlabots – 2021. gadā tas sasniedza 62,4%.

 

Ilgtspējība visos aspektos: no sumbriem līdz neitrālai ietekmei

 Viena no Leipcigas ilgtspējības centienu priekšrocībām ir to daudzveidība. Papildus gudrai un resursu ziņā efektīvai ražošanai tie ietver arī daudzus projektus bioloģiskās daudzveidības saglabāšanai. Bez sumbriem un Eksmūras ponijiem ražotnes teritorijā harmonijā ar dabu dzīvo trīs miljoni medus bišu un daudzas vietējās savvaļas dzīvnieku sugas.

“Porsche” īsteno holistisku pieeju ilgtspējībai, tāpēc apņemšanās risināt sociālos jautājumus ir stingri nostiprināta ilgtspējības stratēģijā.

Uzņēmuma koncentrēšanās uz ilgtspējību ir arī daudzkārt uzslavēta. “Porsche” rūpnīca Leipcigā saņēmusi Vācijas Ilgtspējīgas būvniecības padomes sertifikātu, un tai piešķirts augstākais Platīna vērtējums. 2021. gadā ražotne Saksijā saņēma arī “Lean & Green Management Award” balvu autobūves kategorijā.

“Porsche” ilgtspējības stratēģijas galvenā daļa ir ceļš uz “rūpnīcu ar neitrālu ietekmi uz vidi”  – citiem vārdiem sakot, uz ražotni, kas neatstāj ekoloģiskās pēdas nospiedumu. Uzņēmums jau ir sasniedzis svarīgu pavērsiena punktu: “Porsche” ražošana tā galvenajā mītnē Cufenhauzenē kopš 2020. gada ir bijusi oglekļa izmešu ziņā neitrāla, bet 2021. gada sākumā tai pievienojās arī Leipcigas ražotne.

Attiecībā uz savu produktu klāstu “Porsche” ir ielicis pamatus alternatīvās piedziņas tehnoloģiju un elektrifikācijas nākotnei: no 2023. gada Leipcigā plānots ražot nākamās paaudzes “Macan” kā pilnībā elektrisku modeli.

Papildu informācija, video un foto materiāli pieejami Porsche Newsroom: newsroom.porsche.com